Aspidistra – planta rezilientă pentru birouri si alte spatii cu lumină moderata
Planta de fontă sau pana cocoșului
Originară din Asia (Himalaya, China, Japonia, Taiwan), Aspidistra este denumită și planta de fontă, pentru rezistența și reziliența sa. Este printre puținele plante ce preferă locurile umbroase și semiumbroase și nu suportă decât raze firave ale soarelui, eventual al celui de răsărit sau de apus. De aceea, multe spații de birouri sau din cafenele sau restaurante ce au expunere moderată la lumina naturală vor putea beneficia de avantajele acestei minunate plante. În tradițiile populare i se mai spune și pana cocoșului, probabil datorită formei frunzelor sale.
Aspidistra – Opinia horticultorului
Aspidistra elatior face parte din familia Liliacee.
Se udă o data la 7-14 zile astfel încât pământul între două udări să fie reavăn spre uscat. Suportă bine aerul uscat, noxele și curenții de aer. Fertilizarea se face primăvara si toamna cu fertilizant pentru plante verzi. Nu este recomandată expunerea în soare direct. Temperatura optimă este bine să fie menținută vara între 18-21°C iar iarna peste 18°C.
Aspidistra este decorativă prin frunzele de culoare verde închis, lungi de 30 -60 cm. , oval-lanceolate, susținute de un pețiol lung, crescut direct din rădăcină (rizom). Principalul dăunător al Aspidistrei este păianjenul roșu care poate fi combătut prin stropire regulată cu apă si acaricide specifice. Ca boli pot apărea pătarea frunzelor sau mucegaiul cenușiu.
Excesul de apa în pământ și în atmosferă poate cauza îngălbenirea și brunificarea frunzelor, precum și încetinirea creșterii și putrezirea bazei plantei.
Expunerea în soare puternic determină apariția petelor brune și a arsurilor pe suprafata frunzelor.
Specialiștii Verdelabirou vor îngriji cu drag plantele din birourile tale corporate
Daca vei avea Aspidistra în amenajarea cu plante naturale ornamentale a birourilor tale, și vei alege să faci întreținerea plantelor cu echipa Verdelabirou, atat tu cat și plantele tale veți avea parte de un tratament respectuos, asumat, corect și punctual.
Vom poziționa planta într-un loc în care să se simtă bine și să se poată dezvolta în liniște.
Se vor strege periodic frunzele de praf.
Aspidistra din locația ta de business va fi pe mâini bune
Da da da, specialiștii Verdelabirou se bucură când au în îngrijirea lor profesionistă o plantă Aspidistra.
De ce? Pentru că este o plantă întâlnită rar în amenajări, pentru că are un preț relativ ridicat și nu excelează printr-un aspect spectaculos.
Însă cine are ochi să îi vadă frumusețea și să îi înțeleagă reziliența, nu poate decât să o iubească de la prima vedere. Și dacă nu e dragoste la prima vedere, o va iubi în timp, pentru atitudinea și eleganța ei subtilă. Puțini îi știu secretul – reziliența.
Secretul plantei Aspidistra
Pentru ca Aspidistra să o ducă bine în locația ta și să facă o bună impresie, este necesar să eviți expunerea ei la soare!
Iar tu, cel/cea care lucrezi lângă o plantă Aspidistra, o poți privi cu toată admirația ta. Și poți învăța de la ea rezistența și reziliența. Aparent cu putine resurse, ea reușește să fie o plantă frumoasă și elegantă. Elatior din denumirea sa înseamnă înălțarea eleganta spre în sus, spre lumină, spre evoluție.
Fișa plantei Aspidistra, pe scurt:
- Lumina pentru o bună dezvoltare: medie
- Lumina pentru supraviețuire: moderată
- Udare în condiții de dezvoltare: moderată
- Frecvența udare: săptămânală
- Viteza creștere: lentă
- Grad de sensibilitate a speciei: rezistență bună
Citește și despre Bambusa vulgaris, o plantă naturală decorativă ce se pretează în spațiile de business cu lumină foarte multă și soare direct.