Istoricul meu geografic
Am aparut initial in Orient, ca planta chinezeasca aducatoare de noroc, vesnic verde. Am fost adusa in Europa in anul 1885 si aclimatizata in Gradinile Regale Britanice din Kew, Anglia. Acolo a inceput hibridizarea mea, creandu-se astfel o paleta larga de cultivare, adica de surori ale mele, Aglaoneme si ele.
Aglaonema in spatii de birouri
Ca o planta rezilienta ce sunt, ma numar printre putinele plante de interior care prefera locurile umbroase si semiumbroase de aceea eu, Aglaonema, ma pretez bine in spatiile de birouri. Temperatura optima pentru mine pe timpul verii este intre 18-21 °C iar pe timpul iernii este necesar sa mi se asigure min. 18 °C. Atentie, nu suport soarele direct!
Prietenii mei, specialistii in mentenanta plantelor naturale in spatii corporate de la Verdelabirou ma amplaseaza, de obicei, pe dulapuri in centrul zonelor open-space ale birourilor corporate.
Daca m-am dezvoltat suficient ca sa fiu considerata o planta Aglaonema „maricica”, si primesc si buget pentru replantare, ma transfera intr-un ghiveci inalt, tip piedestal, din gama Lechuza de ghivece inteligente. Vezi in fotografia de mai jos o Aglaonema foarte fericita cu viata ei in birourile corporate unde a primit un loc bun langa o fereastra luminoasa dar fara soare direct. Parca fiecare frunza a ei rade si exprima bunastare si multumire!
Dupa cum ai vazut deja, am un aspect de tufa si sunt decorativa prin frunzele ovale-lanceolate de culoare gri-verzui cu pete gri sau albe.
Tulpina mea este bine imbracata cu frunze dar pe masura ce avansez in varsta, ea se degarniseste la baza si capata aspectul unui trunchi.
Cum este ingrijita Aglaonema in abonamentele de mentenanta regulata a plantelor in spatii de birouri
Pentru ca am cerinte moderate fata de apa, specialistii de la Verdelabirou ma uda, pe mine si pe surorile mele Aglaonema, in functie de temperatura mediului ambiant, de dimensiunea ghiveciului si a tufei mele o data pe saptamana sau de 2 ori pe luna, astfel incat pamantul de la nivelul radacinilor sa fie aproape uscat.
Este recomandat ca, periodic, sa pulverizeze fin cu apa pe frunzele mele, pentru a mi le mentine proaspete, in special cand temperatura ambientului este ridicata.
La intervale regulate beneficiez de o spalare a frunzelor, cu apa curata si cu o carpa sau un burete fin.
Imi place cand ma fertilizeaza cu o substanta cat mai naturala odata la cateva saptamani. In manuale se recomanda cam o data la doua saptamani pe timpul verii si o data pe luna pe perioada de iarna insa mie imi place sa ma hranesc si cu apa curata, fara fertilizanti.
Periodic, primesc si fertilizanti foliari, pe care mi-i pulverizeaza pe frunze in solutie diluata cu apa.
Imi place cum sunt ingrijita si, mai ales, imi place cand imi vin in vizita de mentenanta prietenii mei umani de la Verdelabirou. Atunci ma simt rasfatata si bine tratata.
Un daunator important care ma sacaie uneori, mai ales in spatiile de birouri care nu se pot aerisi suficient este paianjenul rosu, pe care oamenii de la Verdelabirou ii combat prin stropire regulata cu acaricide cat mai naturale, diluate in dozele recomandate de producator.
Excesul de apa in pamant si in atmosfera imi poate cauza ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si incetinirea cresterii mele. Sufar cand, datorita apei in exces, imi putrezesc radacinile si baza plantei.
Daca ma uda in exces si in incapere sunt curenti de aer si caldura insuficienta, putrezirea mea este aproape inevitabila.
Insa nici soarele direct nu imi place deloc. Expunerea mea la soare puternic determina aparitia petelor brune si a arsurilor pe suprafata frunzelor mele.
Dupa cativa ani in birourile voastre, ma voi diviza in mai multe Aglaoneme mici
Cand cresc prea mare, prietenii mei umani de la Verdelabirou imi divizeaza tufa si astfel iau nastere mai multe Aglaoneme mai mici.
Atentie! Seva mea este toxica si poate produce iritatii la nivelul tegumentelor si a mucoaselor.
Nu intra in contact cu seva mea fara a purta manusi de protectie pe maini. Nu iti doresti, desigur, o intoxicatie cu seva de Aglaonema!
Fisa mea, pe scurt:
- Lumina pentru o buna dezvoltare: medie
- Lumina pentru supravietuire: moderata
- Udare in conditii de dezvoltare: medie
- Frecventa udare: saptamanala
- Viteza crestere: medie
- Grad de sensibilitate a speciei: rezistenta buna
Citeste si despre Anthurium, o planta naturala decorativa ce se preteaza in spatiile de business cu lumina foarte multa si soare direct.