Recomandari plante ornamentale pentru birouri mici si Open Space

Mediul urban devine din ce in ce mai aglomerat si se simte nevoia de cat mai multe plante naturale, mai ales in interior. Pentru ca ne petrecem cea mai mare parte a zilei in birouri, se impune o strategie de a crea un mediu propice lucrului cat mai apropiat de natura.
plante ornamentale pentru birouri

De ce avem nevoie de natura, de plante verzi in birouri? La aceasta intrebare am raspuns cu mai multe ocazii in articolele noastre:

In acest articol dorim sa va recomandam cele mai bune plante ornamentale pentru birouri mici sau open space.

Plante ornamentale pentru birouri mici

Amenajarea spatiilor mici cu plante trebuie sa acopere toate necesitatile: aer curat, estetica si ergonomie. Fiecare angajat trebuie sa aiba mai multe plante de marime medie in jurul sau pentru ca aerul sa fie oxigenat si sa aiba un grad de umidificare optim. Aerul prea uscat conduce la uscarea mucoasei nazale si predispunerea la alergii, iritatii sau chiar la contractarea racelilor si gripei datorita gradului mic de protectie. Plantele distribuite in mod egal in birouri ajuta la mentinerea umiditatii.

Daca distantele dintre birouri sunt mici, apare si fenomenul de poluare fonica. Angajatii pot simti chiar lipsa intimitatii. Fiecare persoana are propria sa distantare sociala la care nu se simte amenintat in intimitatea sa. De aceea, cateva plante naturale ce separa spatiile de lucru sunt binevenite.

Poluarea fonica poate fi combatuta prin amplasarea jardinierelor cu plante verzi, cum ar fi Spatiphyllium.

Jardinierele sunt inguste, pot fi plasate pe dulapuri deja existente, intre birouri cu rol de despartitoare naturale ce contribuie semnificativ la estetica spatiului.

plante ornamentale pentru birouri - perete verde birou
Perete verde birou – despartitor fonic si vizual

Datorita ghivecelor Lechuza pe care le utilizam, plantele vor putea fi intretinute saptamanal. Pentru a maximiza capacitatea de absorbire a substantelor toxice, cum ar fi formaldehida emanata de mobilier, scaune sau mochete, plantele au nevoie de intretinere permanenta. Recomandam intretinerea profesionala ce consta in udarea corecta, stergerea frunzelor, schimbarea pamantului cand e necesar, fertilizare, stropirea cu uleiuri esentiale, tundere, transplantare si alte operatii specifice fiecarei specii de plante.

Amenajarea cu plante de interior pentru open space

Birourile mari, de tip open space, in general nu au ventilare naturala ci ventilare prin aer conditionat, greu de curatat in mod constant. In zonele cu foarte multe dispozitive conectate la priza cum sunt calculatoarele si imprimantele, aerul este uscat si viciat. In multe birouri apare “Sick building syndrome”, sindrom pe care l-am descris pe aceasta pagina.

plante verzi in open space
Schefflera in Open Space

O veste buna este ca plantele verzi de talie mare asigura cu succes umiditatea si oxigenarea acestor spatii. Plantele pe care le-am ales pentru amenajarea cu plante de interior, sunt plante cu o mare absorbtie a aerului viciat, rezistente la variatiile de lumina si cu o estetica deosebita.

Cum am spus si mai sus, intretinerea periodica a plantelor si mai ales, stergerea frunzelor, le ajuta sa aiba o capacitate maxima de oxigenare. Stomatele frunzelor vor fi acoperite de substanțele nocive din aer și planta nu va mai putea să facă schimbul de oxigen și de gaze. De asemenea va fi impiedicata si fotosinteza astfel ca planta stagneaza sau se deterioreaza.

Plantele recomandate sunt cuprinse in pachetul destinat birourilor open space.

Plante ornamentale pentru birouri preferate in amenajari interioare

  • Yucca (Yucca elephantipes) – este cunoscuta si sub numele de „Palma de Siete Colores”. Este o planta usor de cultivat si este buna mai ales pentru cei care uita sa-si ude plantele in mod regulat.
  • Aglaonema este o planta colorata originara din China, Malaezia si Indonezia. Poate tolera neglijenta, dar prefera totusi solul umed . Poate fi încurajata sa infloreasca in interior prin asigurarea a 12 ore de intuneric.
  • Dracaena (Dracaena marginata) este cunoscuta sub numele de „Bambusul norocos”, deoarece aduce noroc si avere. Aceasta este o planta deosebit de frumoasa pentru cei care nu au prea multa experienta cu plantele si este usor de intretinut. Frunzele plantei tinere au varful rosu, in timp ce plantele mature au varfuri galben-verzi. Contribuie la imbunatatirea calitatii aerului.
  • Ficus (Ficus benjamina) este identificat dupa frunzele sale lucioase si ramurile mladioase, asemanatoare cu salcia plangatoare. Se descurca bine la lumina indirecta a soarelui si necesita putina udare, deoarece stocheaza umezeala in frunze si trunchi pentru a o folosi mai tarziu. Prefera multa umiditate.
  • Spathiphyllum (crinul pacii) – Aceasta planta are flori albe minunate si frunze verzi largi. Se dezvolta la umbra sau lumina indirecta, asa ca este perfecta pentru un birou cu putina lumina solara. Crinul pacii prefera solul umed in permanenta si trebuie tinut departe de curentii de aer pentru a preveni deteriorarea frunzelor.
  • Schefflera (copac umbrela australian) – Poate creste panala doi metri inaltime, asa ca este cel mai potrivit pentru un birou de colt sau unul cu tavane inalte. Prefera lumina puternica, dar indirecta, si solul umed. Denumirea de „umbrela” din denumire provine de la forma frunzelor sale, care seamana cu o pagoda chinezeasca.
  • Scindapsus (Pothos) este o planta extrem de rezistenta, fiind excelenta pentru birourile open space. Are nevoie doar de lumina solara indirecta si prefera un sol bogat. Poate fi foarte invaziva daca este lasata sa creasca liber. Mentenanta facuta de profesionisti este obligatorie pentru ca aceasta planta ornamentala sa se dezvolte frumos.
  • Howea (palmier Kentia), asemanatoare palmierilor din insulele Pacificului, este perfecta pentru birourile cu tavane inalte. Poate creste pana la 6 metri in interior si prefera conditiile de umbra impreuna cu un sol bogat.

Numarul de plante verzi si iluminarea in spatiile de birouri

Numarul de plante necesare pentru un birou open space depinde de marimea biroului. Fiecare planta ocupa un anumit spatiu in functie de talie. Se pot amplasa 10 până la 15 plante mici pe o suprafata de 80 de metri patrati.

Plantele de talie mare sunt recomandate pentru spatiile de la intrare, holuri, spatiul de la geamuri, spatiile dintre birouri. Se pot amplasa minim 2 plante mari la 10 metri patrati. Dar cu cat sunt mai multe plante, calitatea aerului va fi mult imbunatatita.

Lumina necesara plantelor este calculata de expertii nostri, iar plantele vor fi amplasate in spatiul optim pentru fiecare specie. Prin organele specializate numite cloroplaste, plantele capteaza energia din lumina soarelui si o transforma in energie.

Plantele pot supravietui unei varietati de lumina artificiala, dar nu toate sunt create egal pentru plantele de interior. Luminile fluorescente sunt sursa de lumina cea mai frecvent utilizata de catre horticultori, in special cele fluorescente de tip „alb rece”. Acestea ofera lumina portocalie, galben-verde si albastra de care au nevoie plantele de interior, dar datorită emisiei lor slabe de lumina rosie, necesita un supliment incandescent pentru o ingrijire optima.

In oferta noastra am inclus Aglaonema, o planta mica ce prefera spatiile umbroase si semiumbroase, ideal de plasat pe dulapuri si birouri.

Aglaonema prefera locurile semiumbroase

Daca lumina nu este favorabila plantelor naturale in unele locuri cum ar fi holurile fara ferestre si slab iluminate, puteti opta pentru aranjamente cu plante artificiale.

Concluzie

Cu atat de multe optiuni disponibile, chiar si in situatii de iluminare mai putin ideale, va veti bucura de un spatiu decorat cu o varietate de plante verzi care vor ridica moralul personalului, vor incanta vizitatorii si vor mentine o atmosfera sanatoasa spatiilor de lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Pozitionarea plantelor ornamentale in spatii de birouri

Stim cu totii ca plantele ornamentale cu frunze verzi sau cu flori insufletesc spatiul in care sunt amplasate. Plantele au nevoie de cateva elemente vitale: lumina directa sau indirecta, aer, apa, nutrienti si spatiul necesar pentru a creste armonios.

epipremnum-plante-decorative

Plante decorative la birou – ce trebuie sa stim inainte de a cumpara?

Plantele decorative bine alese aduc plusvaloare biroului in care lucram.
Mediul in care lucram ne ofera gazduire timp de minim 8 ore pe zi, iar noi putem sa il imbunatatim prin: adaugarea de plante decorative, mentinerea spatiului de lucru intr-o stare curata si ordonata, utilizarea uleiurilor esentiale etc.

plante decorative in birou

Plante decorative in birou – 14 beneficii

Plante decorative in birou – o idee excelenta pentru wellness-ul la serviciu.
Este cunoscut de toată lumea faptul că plantele sunt excelente pentru producerea de oxigen si contribuie la un sentiment Zen în orice mediu. Dar știați că din punct de vedere clinic acestea pot reduce stresul, lupta impotriva racelii, elimina noxele și opresc chiar si durerile de cap?

Amenajarea spațiului de birouri cu plante de interior este benefică afacerii tale. Abonează-te la newsletter și primești idei practice de amenajare.
Ai nevoie de recomandări și sfaturi?