Ingrijirea orhideelor

Ingrijirea orhideelor este o provocare pentru orice iubitor de plante. Aceste minunate plante exotice ne bucura prin florile lor delicate, mai ales cand reusim sa le ajutam sa re-infloreasca ulterior.
orhidee-phalaenopsis

Orhideele nu necesita o ingrijire mai deosebita fata de celelalte plante de apartament.


Cei patru factori majori in ingrijirea orhideelor sunt:

 • lumina;
 • caldura;
 • apa;
 • fertilizarea.

Lumina


Lumina este cea mai importanta sursa de viata. Energia solara este absorbita si inmagazinata de catre planta , la fel ca alte elemente nutritive.
Planta produce energie din acidul carbonic, apa si lumina prin intermediul frunzelor (procesul de asimilatie). Vara planta necesita sa fie protejata cu perdele, jaluzele sau draperii. Niciodata nu se amplaseaza in lumina directa a soarelui. Prea multa lumina va produce arsuri pe frunze, iar luciul acestora va disparea.
Pe de alta parte, iarna este necesar sa utilizam toata lumina ce intra in casa.

Temperatura

Caldura si umiditatea stimuleaza cresterea plantei. Temperatura scazuta va intarzia dezvoltarea plantei.
Temperatura optima generala este ziua de 19 la 25 C° iar noaptea de 16 la 19 C°.

Udarea


Viata fara apa este de neconceput. Un sistem radicular sanatos poate sa absoarba si sa distribuie suficienta apa catre frunze.
Zaharurile sunt transformate in energie cu ajutorul apei si al oxigenului. Aceasta energie este utilizata de catre planta pentru a produce flori si a sta in viata.

Cata apa este necesara ?  Nici prea multa, dar in mod cert nici prea putina.
Ingrijind orhidee, trebuie sa va dezvoltati un simt anume pentru aprecierea cantitatii corecte de apa.

Cand planta este in plin proces de crestere, are nevoie de mai multa apa. Iarna, in perioadele de repaus, are nevoie de mai putina apa.
Totusi, cand nu sunteti siguri, este mai bine sa udati mai putin decat prea mult.

Prea multa apa va genera putrezirea radacinilor. Este indicat sa lasati solul sa se usuce usor intre doua udari.

Iarna orhideele ar trebui udate saptamanal, iar vara de 2-3 ori pe saptamina.
Puneti apa in farfurioara, pentru ca planta sa isi absoarba cat are nevoie.
Udarea se face si prin partea superioara.

Fertilizarea

Orhideeele necesita a fi fertilizate. Cat de mult si cat de des ? Depinde de specie si mai ales de sezon. In perioada de inflorire, se fertilizeaza cu NPK lunar. In perioada de repaus nu necesita fertilizare.
Este necesar ca fertilizantul sa contina si microelemente.
Sunt buni fertilizantii de uz general, dar si mai potriviti ar fi fertilizantii special dozati pentru orhidee.

Transplantarea

In general, orhideele se transplanteaza odata la doi sau trei ani. Primavara se transplanteaza orhideele ce infloresc toamna. In septembrie-octombrie se transplanteaza orhideele ce infloresc primavara.
Orhideele care au tuberculi se planteaza cu tuberculul la suprafata pamantului, lipit de marginea vasului, pentru ca tulpina noua s a creasca in centul ghiveciului.
Orhideele ca Phalaenopsis, trebuie plantate in mijlocul ghiveciului.
Utilizati pamant aerat, de preferinta amestec special pentru orhidee.

Inflorirea

Cand florile de pe tulpina au murit, este indicat sa taiati tulpina cat de jos posibil. Apoi, acordati-i plantei o perioada de repaus.
Aceasta este regula generala, dar care nu se aplica la Phalenopsis, careia i se taie tulpina deasupra nodului al doilea sau al treilea.
Astfel, o noua tulpina va aparea in citeva saptamani, pe cand celelalte specii necesita 4-8 luni pentru a produce o noua tulpina.
Acest „truc” se poate aplica la Phalenopsis de doua sau trei ori, dupa care este necesara taierea tulpinii cat mai jos posibil.

Alte sfaturi utile

 • daca utilizati fertilizanti de uz general, dozati produsul la jumatate fata de indicatiile din prospect;
 • daca utilizati regulat fertilizantii, este bine sa „clatiti”solul in intregime din cind in cind cu apa curata, pentru a evita acumularea de saruri si pentru a nu „sufoca”planta;
 • inainte de transplantare, lasati planta neudata citeva zile, apoi scoateti-o din ghiveci , indepartati solul vechi si radacinile sau frunzele moarte, apoi replantati in amestec special pentru orhidee;
 • multe orhidee sunt originare  din tari unde aerul este foarte cald si umed. Pentru a crea conditii similare acasa, utilizati un ghiveci decorativ mai mare decat ghiveciul plantei. Asezati pe fundul sau un strat de pietricele de cca. 1-2 cm. , pe care il pastrati tot timpul umed. Asezati ghiveciul cu planta deasupra pietricelelor. In acelasi scop se poate utiliza si un bol sau vas de sticla cu peretii inalti.

Un răspuns

 1. Buna,
  Am mai multe orhidee si am observat pe frunze si pe tije niște picaturi transparente si foarte lipicioasae, cum as putea sa scap de el sI care este motivul aparitiei lor?
  Încă o problema mai am cu ele, încep sa imi infloreasca dar bobocii se usca si pica înainte sa infloreasca, care este motivul?
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Pozitionarea plantelor ornamentale in spatii de birouri

Stim cu totii ca plantele ornamentale cu frunze verzi sau cu flori insufletesc spatiul in care sunt amplasate. Plantele au nevoie de cateva elemente vitale: lumina directa sau indirecta, aer, apa, nutrienti si spatiul necesar pentru a creste armonios.

plante ornamentale pentru birouri

Recomandari plante ornamentale pentru birouri mici si Open Space

Mediul urban devine din ce in ce mai aglomerat si se simte nevoia de cat mai multe plante naturale, mai ales in interior. Pentru ca ne petrecem cea mai mare parte a zilei in birouri, se impune o strategie de a crea un mediu propice lucrului cat mai apropiat de natura.

epipremnum-plante-decorative

Plante decorative la birou – ce trebuie sa stim inainte de a cumpara?

Plantele decorative bine alese aduc plusvaloare biroului in care lucram.
Mediul in care lucram ne ofera gazduire timp de minim 8 ore pe zi, iar noi putem sa il imbunatatim prin: adaugarea de plante decorative, mentinerea spatiului de lucru intr-o stare curata si ordonata, utilizarea uleiurilor esentiale etc.

Amenajarea spațiului de birouri cu plante de interior este benefică afacerii tale. Abonează-te la newsletter și primești idei practice de amenajare.
Ai nevoie de recomandări și sfaturi?