Ghivece plante – cum alegem

Ghivece plante – cum alegem astfel incat plantele de interior sa fie fericite: marime, aspect, forma, material.
ghivece-superline

In sere plantele sunt tinute in ghivece usoare din plastic, prevazute cu gauri mari pentru scurgerea apei si fara farfurie. Dupa achizitia unei plante este recomandat sa o transplantam, adica sa-i schimbam ghiveciul si pamantul. Este important cum alegem ghiveciul pentru plantele noastre iar aici ne intereseaza marimea ghiveciului, materialul din care este confectionat si aspectul ghiveciului.

Sa vorbim mai intai despre marimi pentru ghivece plante

Foarte multe persoane sunt generoase cu marimea ghiveciului crezand ca planta va fi mai fericita daca va fi pusa intr-un ghiveci mult mai mare decat cel initial insa acest lucru este  daunator pentru planta. Este daunator pentru ca avand mult pamant in vas acesta va retine multa apa, planta nu va reusi sa consume toata apa din ghiveci iar radacinile vor putrezi, plus ca poate arata inestetic daca planta este micuta si ghiveciul foarte mare.

Si un ghiveci prea mic va avea efecte negative pentru planta deoarece radacinile nu vor avea suficient spatiu pentru a se dezvolta si planta va avea de suferit, fiind intr-un ghiveci prea mic va consuma si apa mai repede  si va trebui udata mai des. Mai exista si riscul ca vasul sa se rastoarne daca planta este inalta si grea, si din nou apare aspectul inestetic: o planta mare intr-un vas mic.

Asa ca trebuie sa tinem cont de ghiveciul initial in care a fost planta, marimea balotului (vasul sa nu fie mai mic decat balotul plantei) si dimensiunea plantei. Noi recomandam ca noul vas pentru planta sa fie cu 2-5 cm mai mare decat cel initial, balotul sa incapa lejer si sa ramana spatiu pentru a adauga pamant proaspat.

Ghivecele pentru plante pot fi din ceramica (smaltuite sau nu), plastic, lemn, metal, etc.

Ghivece plante din plastic sunt cele mai utilizate pentru ca sunt mult mai rezistente decat celelalte in primul rand, sunt mai usoare, se curata usor  si sunt mai accesibile la pret. Exista insa si ghivece din plastic mai atragatoare din punct de vedere estetic care imita metalul sau au diverse forme si culori cum sunt de exemplu vasele din gama “Lechuza” care pe langa faptul ca au un design frumos si o gama larga de culori sunt numite si ghivece inteligente datorita sistemului din interiorul vasului, fiind mai speciale le vom acorda o rubrica separata.

Revenind la ghivecele din plastic intalnite cel mai des in florarii specificam faptul ca acestea retin mai mult timp apa fata de ghivecele din ceramica, deci trebuie sa udam planta ceva mai rar decat daca folosim ghivece din ceramica.

Ghivecele din ceramica smaltuite retin mai mult timp apa in interior decat cele nesmaltuite care sunt poroase si permit evaporarea apei fiind nevoie sa udam mai des plantele din acest tip de ghivece. Ghivece plante din ceramica sunt recomandate pentru plantele care consuma mai putina apa. Aceste ghivece desi sunt atragatoare se uzeaza in timp datorita apei.

Dacă preferați ghivecele din lemn, asigurați-vă că acestea sunt realizate din materiale rezistente la putrezire, cum ar fi cedru sau pin, în caz contrar, acestea nu vor dura foarte mult timp.

Foarte important este ca orice tip de ghivece plante folosim sa ne asiguram ca acestea au orificii de scurgere a apei, altfel riscam ca planta noastra sa moara datorita stagnarii apei in ghiveci care produce putrezirea radacinilor. Asa ca inainte de a pune planta in vasul cel nou gaureste ghiveciul, pune un strat de pietris sau granule de argila pe fundul vasulul pentru a evita infundarea cu pamant a orificiilor de scurgere si abia apoi plantezi.

In cazul in care nu poti face orificii de scurgere a surplusului de apa nu planta direct in ghiveci ci foloseste vasul doar ca masca pentru ghiveciul initial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole

Pozitionarea plantelor ornamentale in spatii de birouri

Stim cu totii ca plantele ornamentale cu frunze verzi sau cu flori insufletesc spatiul in care sunt amplasate. Plantele au nevoie de cateva elemente vitale: lumina directa sau indirecta, aer, apa, nutrienti si spatiul necesar pentru a creste armonios.

plante ornamentale pentru birouri

Recomandari plante ornamentale pentru birouri mici si Open Space

Mediul urban devine din ce in ce mai aglomerat si se simte nevoia de cat mai multe plante naturale, mai ales in interior. Pentru ca ne petrecem cea mai mare parte a zilei in birouri, se impune o strategie de a crea un mediu propice lucrului cat mai apropiat de natura.

epipremnum-plante-decorative

Plante decorative la birou – ce trebuie sa stim inainte de a cumpara?

Plantele decorative bine alese aduc plusvaloare biroului in care lucram.
Mediul in care lucram ne ofera gazduire timp de minim 8 ore pe zi, iar noi putem sa il imbunatatim prin: adaugarea de plante decorative, mentinerea spatiului de lucru intr-o stare curata si ordonata, utilizarea uleiurilor esentiale etc.

Amenajarea spațiului de birouri cu plante de interior este benefică afacerii tale. Abonează-te la newsletter și primești idei practice de amenajare.
Ai nevoie de recomandări și sfaturi?